HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

Otthonszülés Magyarországon: Nehéz szülés

2010.03.23. 11:33 :: koldokzsinor

A brit The Economist lap megrökönyödését fejezi ki, hogy Magyarországon még mindig orvosi problémaként kezelik a szülést, ahelyett hogy természetes folyamatként tekintenének rá.

A lap felháborodva veszi tudomásul, hogy Geréb Ágnest akár nyolc év börtönre is ítélhetik, itt nálunk, az ’ex-kommunista Keleten’.

 
 
„Állítsátok meg a szültető gépezetet! Magyarországnak rengeteg tanulnivalója van még a nők szüléshez való jogairól! A demokrácia nem ér véget ott, ahol a nők előkerülnek!”
 
A DunaTV hírportálja a következőképpen tudósít:
 
Az otthonszülést népszerűsítésében élenjáró Geréb Ágnesnek nyolc év börtönbüntetéssel kell szembenéznie – írja a The Economist. A brit lap szerint úttörő jelentőségű a több ezer babát világra hozó szülésznő tevékenysége.
Ha a történelmi eseményeket irányadóvá válnának, akkor Magyarországon minden csodálatos lenne. Semmelweis Ignác 1847-ben ugyanis egyedülálló módon kötelezővé tette, hogy az orvosoknak a boncterem és a szülőszoba között kezet kell mosniuk. Ezzel a döntéssel Semmelweis sokat tett az anyabarát szülés megvalósítása érdekében – jegyzi meg a The Economist.

Magyarországon a szülészeti ellátás valóban tökéletesnek mondható – folytatja a lap. A szüléseket jól képzett orvosok végzik, melynek köszönhetően alacsony a halálozási arány. Ám a szakmának most egy komoly kihívással kell szembenéznie, Geréb Ágnest ugyanis nyolc év börtönbüntetés fenyegeti. A nyomozás egy végzetes kimenetelű szülés miatt indult meg, egy másik esetben a kisbaba néhány hónappal a megszületését követően halt meg, kétszer pedig sürgősségi beavatkozásra volt szükség.

Sok magyar szemében az ilyen esetek azt igazolják, hogy az otthonszülés rendkívül kockázatos, és annak támogatói felelőtlen különcök. Ez a nézet idejétmúltnak tűnik Nyugaton, de nem az egykoron kommunista Keleten, ahol a szülést orvosi problémának tekintik, nem pedig egy természetes folyamatnak - fogalmaznak.

Alapvető beavatkozásnak tartják például a gátmetszést, miközben a Geréb által levezetett háromezer otthonszülésnél mindössze 10 esetben hajtottak végre ilyen beavatkozást. A szülésznő emellett bírálja a kórházakat, ahol gyakran alkalmaznak olyan szereket, melyek meggyorsítják a szülést, így az jobban alkalmazkodik az orvos időbeosztásához, mint a természethez. A nőknek emellett számítaniuk kell arra, hogy így vagy úgy, de fizetniük kell a kórházi ellátásért, különösen a fájdalomcsillapításért.

Geréb Ágnes támogatói most arra kérik a nemzetközi szakértőket, hogy tanúsítsák az otthonszülés biztonságosságát. Elképzelhető azonban, hogy a bíróság úgy dönt, a szakértői vélemény csupán egy üzleti csoport állásfoglalása, és Geréb Ágnessel együtt elítélik magát az otthonszülést is – írja a The Economist.
 

 

komment

Címkék: börtönbüntetés kitekintő geréb ágnes elisabeth geisel otthonszülés magyarországon

süti beállítások módosítása