HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

A gondoskodás bábai modelljéről

2010.04.12. 08:00 :: koldokzsinor

 

A történelem folyamán minden közösségben voltak nők, akiktől a többi nő támogatást kaphatott női ügyekben. Angol nyelven a midwife (bába) szó annyit jelent, „nővel”. A bába jelentésű francia szó, sage femme (bölcs asszony) több ezer éves kifejezés, akárcsak a szó dán megfelelője, a jordmor (szó szerint „földanya”) és az izlandi nyelvű ljosmodir (a fény anyja).

A modern bábaság ma már nem azt jelenti, mint régen.

 

A gondoskodás bábai modellje azon alapul, hogy a várandósság és a szülés normális, élettani folyamatok. A végigkíséri a nőt a várandósság, a szülés, valamint a szülést követő időszakban. Ebben a hosszú folyamatban - amelynek a szülés maga csak az egyik állomása – rendelkezésre áll a nő számára, szükség szerint a nap 24 órájában, hogy mind az anya, mind a magzat biztonságának és igényének megfelelő szakmai, fizikai és érzelmi támogatást nyújtson. A szüléskíséréskor törekszik arra, hogy a szülés alatti ellátásnak azt a módját biztosítsa, melynek során a szülés folyamatába – az anya és a magzat állapotát figyelembe véve – a lehető legkevesebb beavatkozás történik, a nő biztonságban érzi magát, és megőrizheti önbizalmát.


A történelem folyamán minden közösségben voltak nők, akiktől a többi nő támogatást kaphatott női ügyekben. Angol nyelven a midwife (bába) szó annyit jelent, „nővel”. A bába jelentésű francia szó, sage femme (bölcs asszony) több ezer éves kifejezés, akárcsak a szó dán megfelelője, a jordmor (szó szerint „földanya”) és az izlandi nyelvű ljosmodir (a fény anyja). A modern bábaság ma már nem azt jelenti, mint régen. Ma a bábák is használják a tudományos kutatások adta lehetőségeket módszereik kidolgozásában, fejlesztésében. Egészségügyi képzésekben vesznek részt, gyakorolják az életmentő eljárásokat, tudásuk fontos része, hogy felismerjék azt a pontot, amikor a szülés menete indokolttá teszi, hogy specialistát vonjanak be egy esetleges baj elhárítására. Ha otthonszülésnél segédkeznek, akkor gyakorlatot szereznek abban, hogy a veszélyt jelentő jeleket időben észleljék, hogy intézkedjenek a kórházba szállításról. Felszerelésük tartalmaz olyan eszközöket, amelyekkel képesek egy hirtelen fellépő krízist elhárítani. A szülészeti ellátás bábai modelljének a létjogosultságát igazolják azok a statisztikák, amelyek nyomán már számos országban a szülések döntő többségében kórházakban is újra bábák vannak jelen az orvosok helyett. Ennek következtében csökkent a beavatkozások, sérülések és szövődmények száma, miközben a szülés biztonsága is tovább növekedett.


Általánosságban az alapvető különbség a bábák és az orvosok által nyújtott szülés körüli ellátás között az irányítás kérdésében ragadható meg. A szülés bonyolult élettani folyamat, amelyet a vajúdó idegrendszere vezérel. Ugyanakkor a szülés folyamata nem áll a vajúdó tudatos irányítása alatt, a vezérlést olyan hormonális és neurológiai visszacsatolási rendszerek végzik, amelyeket tudatosan sem a vajúdó, sem más, őt segítő személy nem tud irányítani. A vajúdást a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus része vezérli, amely tudatosan nem irányítható (mint ahogyan jellemző ez más élettani funkciókra, pl. a bélmozgásra és az orgazmusra is). Minden, ami félelmet, ijedelmet okoz, a paraszimpatikus idegrendszert leállítja, a szimpatikust pedig – ezzel az adrenalin termelését - beindítja . A félelem és a szorongás tehát leállítja a bélmozgásokat, lehetetlenné teszi az orgazmust, és leállítja a vajúdást is. Minden olyan beavatkozás, amitől a vajúdó félni vagy szorongani kezd, rontja, lassítja, vagy akár le is állítja a szülés folyamatát. A bölcs szüléskísérő, legyen szó bábáról, szülésznőről vagy orvosról, tudja, hogyan segítheti ezeket az autonóm folyamatokat, és tudja, hogy hogyan ne avatkozzon beléjük.
 

A bábák általában úgy vélik, hogy a szüléssel kapcsolatos döntéseket magának a szülő nőnek kell meghoznia. Ehhez hinnie kell a saját testében és felelősséget kell éreznie a saját testéért, ugyanakkor el kell engednie a történések fölötti irányítást, hiszen a szülés folyamatát tudatosan úgysem képes irányítani.


A nemzetközi gyakorlatban jellemző, hogy elkülönül a szülészet orvosi és bábai modellje. Az orvosi és a bábai modell eltérő szakmai felkészültséget és hozzáállást föltételez, alapvetően különbözik szemléletében és gyakorlatában. Az orvosi modellben a komplikációk elhárítására képzett szülész-nőgyó¬gyász szakorvos, míg a bábai modellben az élettani szülés kísérésében és a komplikációk föl¬is¬me¬ré¬sében, elhárításuk helyszíni megkezdésében jártas bába a szakmai felelős. Amíg az orvosi modell szerinti szülésvezetés csak kórházon belül működik, addig a bábai modell szerinti szüléskísérés nincsen helyszínhez kötve. Ugyanolyan biztonságosan működik otthon, kórházban vagy születésházban.
 

 

komment

Címkék: szülés otthonszülés kitekintő bába bábai modell

süti beállítások módosítása