HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

Az egészségügyi tárca már a látszatra sem ad

2010.04.13. 09:27 :: koldokzsinor

Kihagyták a bábákat az otthonszülés jogszabályi egyeztetéséből

Az intézeten kívüli szülésre vonatkozó jogszabály tervezet (otthonszülés) utolsó szakmai egyeztetésére az Egészségügyi Minisztérium nem hívta meg a bábákat képviselő szervezeteket. Ennek következtében azok a szakemberek, akikről – többek között – maga a rendelet szólna, nem vehettek részt a jogszabály tervezet megvitatásában.

A minisztérium még a látszatra sem ad, hiszen a jogalkotási folyamat demokratikus szabályaira fittyet hányva válaszra sem méltatták a bábák képviselőit, akik szerettek volna meghívást kapni és a szakmai munkában konstruktívan részt venni.

A jogszabály szükségességére 18 évvel ezelőtt először éppen a bábákat képviselő szervezetek hívták fel a figyelmet. Felháborítónak tartjuk, hogy éppen azok a szakemberek, akik tudással és tapasztalattal rendelkeznek az otthon szülések kísérésében, nem szólalhatnak meg az őket (is) érintő szakmai munkában. Magyarországon eddig hozzávetőlegesen 3500 nő választotta a szülés kórházon kívüli formáját, amely döntés nem elsősorban az otthoni környezetben való szülésről, hanem az orvos és betegközpontú modell helyett a bábai modell választásáról szól.

Alternatal Alapítvány
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Független Bábák Szövetsége (FBSZ)
Születésház Egyesület

Információ: Dr. Bodrogi Bea 30 606 16 55
 

 

komment

Címkék: otthonszülés az ügy otthonszülés szabályozása bábák

süti beállítások módosítása