HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

Amnioszkópia

2010.05.23. 20:00 :: koldokzsinor

 

A magzat méhen belüli állapotának megítélésére szolgáló vizsgálat, amelynek lényege a magzatvíz megtekintése a magzatburkokon keresztül. Általában a szülés kiírt időpontja környékén végzik (kétnaponta), vagy amikor papírforma szerint az idő lejárt (terminustúllépés), és tudni szeretnénk, hogy van-e túlhordás (azaz, a lepényszövet jól működik-e, el tudja-e látni a kisbabát mindazzal, amire a méhen belül szüksége van).

A kifejezés az amnion és a szkópia szavakból tevődik össze. Amnion: magzatburok. Szkóp: megfigyelő berendezés, tükör. Szkópia: vizsgálat, megfigyelés, tükrözés.
Az amnioszkópiás vizsgálathoz helyi fertőtlenítés után a hüvelyen át a méhszáj tágasságának megfelelő méretű fémcsövet vezetnek a méhszájon át a nyakcsatornába egészen a magzatburkokig. A csövön bevilágítva láthatóvá válik a fénylő magzatburok és a tiszta, áttetsző magzatvíz a benne úszó magzatmáz pelyhecskékkel (flokkulusokkal). Ez a normális állapot. Ha a magzatvíz zöldesen - barnásan elszíneződik, ez a baba oxigénhiányos állapotának egyik első jele. Az amnioszkópiás vizsgálattal megítélhető a magzatvíz mennyisége is. A szülés közeledtével a magzatvíz mennyisége megkevesbedik, de ez nem kóros, csupán azt jelzi, hogy közel a szülés. A megfelelően és kíméletesen elvégzett amnioszkópos vizsgálat fájdalmatlan. Mivel az amnioszkópia invazív (behatoló) vizsgálat, elvégzésének szigorú feltételei vannak. A 37. hetet minden esetben ki kell várni, mert a szülés a vizsgálat szövődményeként megindulhat. Nem szabad a vizsgálatot elvégezni, ha a lepény részben vagy egészben a méhszáj területén tapad, mert a lepényszövet megsérülhet és akár életveszélyes vérzés is keletkezhet. Akkor is tartózkodni kell ettől a vizsgálattól, ha hüvelyi fertőzés van, mert a beavatkozással nő az esélye a fertőzés fölszállásának, ugyanezért akkor is kerülni kell az amnioszkópos vizsgálatot, ha fölmerül a magzatvízcsorgás lehetősége.
Veszélyei:
Vérzés - akkor is, ha a lepényszövet nem sérül, de a méhszájba vezetett cső átmérője nagyobb, mint a méhszáj tágassága.

Fájdalom, főleg akkor, ha a méhszáj tágassága kisebb, mint a cső átmérője. Burokrepesztés: akaratlanul is előfordulhat, hiszen a cső, amit bevezetnek, érintkezik a burokkal, így a szülés megindulhat.

Fertőzés - főleg akkor, ha a burok is megreped, a hüvelyben lévő baktériumok följuthatnak a méhüregbe és megbetegíthetik a kisbabát.

Az amnioszkópia rutinszerű végzése egyre kevesebb helyen van szokásban, inkább más vizsgálatokkal váltják ki (ultrahangos áramlásmérés, NST). Ennek egyik oka lehet, hogy ezek kevesebb látványos mellékhatást rejtenek magukban, nem lehet velük fájdalmat okozni, de bizonyára az is közrejátszik, hogy az amnioszkópos vizsgálat eredményét nem gép, hanem a vizsgáló személy maga adja meg (ez azzal is jár, hogy a gépi eredmény, gépi igazolás helyett a vizsgáló személy egyéni felelőssége kerül előtérbe, meg az is, hogy például egy naptár szerint túlhordott baba magzatvizét könnyebb zöldnek látni, akkor is, ha nem az).

 

 

 

komment

Címkék: magzatvíz terhesgondozás túlhordás szülésről bábai modell terminustúllépés információ szülésről szülés a z

süti beállítások módosítása