HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

Az otthonszülés napja az önrendelkezés jogának napja ÁPRILIS 7.

2010.04.07. 15:36 :: koldokzsinor

Jó érzés volt szülni. Jó érzés volt magamhoz szorítani a babát, aki belőlem bújt elő. Jó érzés volt együtt maradni vele. Jó érzés volt tudni, hogy biztonságban vagyunk. Jó érzés volt biztosnak lenni benne, hogy senki olyan nem nyitja rám az ajtót, akit nem ismerek, aki idegen, akinek én idegen vagyok, akinek a gyerekünk idegen.

Az otthonszülés napja az önrendelkezés jogának napja
Számomra ez a legfontosabb mozzanat jelenleg, ha az otthonszülésre gondolok.


Amikor gyereket vártunk, akit otthon terveztünk szülni sajnáltam, hogy folyamatosan harcra kényszerülök, bizonyításra kényszerítenek azok, akik nem ezt az útját választották a szülésüknek. Méltatlannak és fárasztónak találtam a vitát, érvelést, magyarázkodást. Olyan belső indítékaimat firtatta a kíváncsiskodásuk, amit eszembe sem jutott volna megosztani. Nem volt rá alkalmas a hely, az idő, a beszélgetőpartnerhez fűződő kapcsolat.
Közben mi, a gyerek szülei nem foglalkoztunk ezzel a témával naponta. Nem vettünk mécseseket, nem válogattunk zenét, nem díszítettük föl a lakás különböző zugait, nem hívtunk fotóst, videóst, rokont, barátot. Éltük a mindennapokat, és sokat gondoltunk arra, hogy megint gyerekünk születik majd. Jó érzés volt erre gondolni.


Jó érzés volt szülni. Jó érzés volt magamhoz szorítani a babát, aki belőlem bújt elő. Jó érzés volt együtt maradni vele. Jó érzés volt tudni, hogy biztonságban vagyunk. Jó érzés volt biztosnak lenni benne, hogy senki olyan nem nyitja rám az ajtót, akit nem ismerek, aki idegen, akinek én idegen vagyok, akinek a gyerekünk idegen. Jó érzés volt megélni, hogy megint erősebb lett a szövetség köztünk családtagok között. Jó érzés volt az összes gyerekemet magamhoz szorítani a szerelmemmel együtt. Jó érzés volt megújulni az anyaságban, a nőiségben, a szerelemben, a barátságban.


Az otthonszülés napja azt súgja lehet, szabad, kell. Lehet gondoskodni biztonságban a gyerekünkről. Szabad szabadon szülni, szabadnak születni. Kell tennünk azért, hogy ez másoknak is megadasson.


Az otthonszülés napja legyen, lehessen az önrendelkezés napja!


/Pettik Ági írása/
 

 

komment

Címkék: otthonszülés mostanában önrendelkezés otthonszülés napja április 7.

süti beállítások módosítása