HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

Levélkampány

2010.04.19. 09:00 :: koldokzsinor

 

2010 február végén levélkampány indult!

"Beszélgetések, személyes élmények, felháborodások vezettek el ehhez a levélkampányhoz. Édesanyák, akik azt szeretnék, hogy tiszteletben tartsák őket és gyermekeiket, felnőtt embernek tekintsék őket, akik képesek felelős döntést hozni saját és gyermekeik érdekeit szem előtt tartva. Mert ezt a jelenlegi várandósgondozási rendszer, a szülészeti ellátás gyakorlata és a családok életéhez alkalmazkodó foglalkoztatási lehetőségek hiánya ma Magyarországon nem teszi lehetővé.

Ezen szeretnénk változtatni. Döntéshozóink tudomására szeretnénk hozni, hogy mi mint választópolgárok sok-sok tennivalót látunk, és azt szeretnénk, hogy politikusaink színt valljanak: mit tettek és mit kívánnak tenni a jövőben a nőkért. Értünk."

Mi a teendőd, ha te is változást szeretnél?
 

Levélkampány a szülés körüli jogokért:
http://soksoklevelet.freeblog.hu/

Online petíció a szabad szülésért:
http://www.petitiononline.com/szul2010/petition.html


 


Aláírásgyűjtés az anya- és bababarát szülészetekért

15 nőszervezet kezdett aláírásgyűjtésbe az anya- és bababarát szülészetekért. Olyan szülészeteket szeretnének, ahol egyenrangú félként, partnerként áll egymás mellett az élet kezdetén az életet adó nő és családja, és az egészségügyi ellátórendszer.

Elképzeléseik a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés 10 lépésén alapulnak, melyek nemzetközi kutatásokra támaszkodva, a jó gyakorlat mentén kialakított protokollokkal, az édesanyák, újszülöttek és családok igényeit figyelembe véve nyújtanak megoldást.

A nemzetközi kezdeményezés alapelve, hogy az édesanya és a kisbaba elválaszthatatlan egységet alkot, érdekeik nem választhatók szét, nem lehet őket külön kezelni. A kisbaba nem létezhet az őt éltető anyaméh nélkül, egészséges életkezdetét az anyatej biztosítja, újszülöttként sem választható el az édesanyjától. A szülés pedig egy normális, természetes és egészséges folyamat, melyet a nők akár 90%-a képes beavatkozások nélkül átélni a neki megfelelő és általa megválasztott körülmények és támogató személyek között.

Hazánkban nagyon kevés nő élvezi a teljes mértékben beavatkozás-mentes, háborítatlan szülést, nagyon kevés kisbaba születhet meg úgy, hogy élete első óráit meghitt, békés családi körben, az anyatej áldásait élvezve tölthesse akár kórházban, akár intézményen kívüli ellátásban. A jelenlegi magyar szülészeti ellátás a szülést kockázatok sorozataként fogja fel. Az anyák és újszülöttek fizikai egészségének megóvására irányuló igyekezet sokszor felesleges orvosi vagy gyógyszeres beavatkozásokhoz vezet, és ez magával hozza további komplikációk kockázatát. Ez jelentősen megzavarja a vajúdás, szülés, a gyermekágyi időszak, a szoptatás és az újszülöttkor normális menetét.

Az aláírásgyűjtők célja, hogy előmozdítsák a magyarországi igényeknek és sajátosságoknak megfelelően a magyar anya-bababarát rendszer kialakítását, a szülészeti ellátórendszer nemzetközi sztenderdeken alapuló átalakítását és a bábai modell megvalósítását. Ebben kérik a Kormány és a Parlament támogató közreműködését.

„Ma már odáig jutottunk a fejlett nyugati társadalmakban, hogy epidurális érzéstelenítésben vagy előre megtervezett császármetszésben világra hozni a gyermeket sokkal elérhetőbb lett, mint természetes folyamatként, beavatkozás-mentesen megélni a szülést. – mondja Csomóné Lindmayer Katalin, a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés magyar képviselője. – Ezen szeretnénk változtatni és a sürgősségi orvosi beavatkozások elérhető háttértámogatásával a természetes, háborítatlan szülést visszaállítani alapnormaként. A petíciót a támogató aláírásokkal együtt szeretnénk átnyújtani a törvényhozóknak egy bemutatkozó konferencia keretében, ahol az anya-bababarát elveknek megfelelő, szakmai megoldási javaslattal is előállunk.”

Kapcsolat:
Csomóné Lindmayer Katalin, e-mail: anyabababarat kukac gmail pont com, e-mail: katalin kukac lindmayer pont hu, telefon: +36 20 967 7999

Kapcsolódó linkek:
A kezdeményezés honlapja: http://www.anyababa.info

A kezdeményezés blogja: http://www.anyababa.babafalva.hu

Aláírásgyűjtő oldal: http://www.gopetition.com/online/36784.html

 

komment

Címkék: otthonszülés mostanában otthonszülés szabályozása

süti beállítások módosítása