HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

Gyerekek Trabantban?! avagy előszó a a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalásához

2010.03.30. 10:00 :: koldokzsinor

Ha tényleg bizonytani tudnánk, hogy a kórházi szülés biztonságosabb, nyilván még akkor is fel kellene mérni, valójában mennyi kockázatot vállal az, aki ennek ellenére otthon szül, hiszen nem lehet mindig mindenkit minden kockázattól megkímélni saját akarata ellenére.

Gondoljunk csak arra, hogy Magyarországon nem tilos autóban közlekedni, gyermekeket autóban szállítani, sőt nemcsak Volvóban szabad gyermekeket szállítani, de Trabantban is, nem tilos sziklát mászni, de nem tilos várandósság alatt dohányozni sem.

Vadász Gábor orvos cikkét olvashatjuk a Népszabadságban, arról értekezik, miért is szabályozatlan még mindig az otthonszülés kérdése Magyarországon. Szerinte az államnak nincs joga beleszólnia abba, hogy ki, hol szüli meg a gyermekét. Igen, valóban, ezt így gondolják sokan e világban, de a magyar szülészet vezetőinek nagy része ezzel ellentétes véleményt fogalmaz meg, szerintük az otthonszülés veszélyezteti a szülőnők és magzatuk életét, s az államnak életvédő felelőssége miatt az otthonszülést nem szabad engedélyezni. S ha engedélyezik is, a szülőnőket fel kell világosítani az otthonszülés veszélyeiről.

S a kórházi szülés veszélyéről is természetesen, tenném hozzá rögtön.
Természetesen nem szabad szem elől téveszteni, hogy az igazi kérdés nem az, hogy ki hol szül, hanem az, hogy hogyan szül. Mégis, miért ne választhatná valaki az otthonát szülése helyszínéül?

Ha tényleg bizonytani tudnánk, hogy a kórházi szülés biztonságosabb, nyilván még akkor is fel kellene mérni, valójában mennyi kockázatot vállal az, aki ennek ellenére otthon szül, hiszen nem lehet mindig mindenkit minden kockázattól megkímélni saját akarata ellenére. Gondoljunk csak arra, hogy Magyarországon nem tilos autóban közlekedni, gyermekeket autóban szállítani, sőt nemcsak Volvóban szabad gyermekeket szállítani, de Trabantban is, nem tilos sziklát mászni, de nem tilos várandósság alatt dohányozni sem.
További gond az, hogy nem bizonyítható, hogy a tervezett otthonszülés statisztikai adatokkal bizonyíthatóan veszélyesebb lenne, mint a kórházi szülés.

Ami tudományos adat eddig napvilágot látott ebben a kérdésben, az gyakorlatilag mind arra a következtetésre jut, hogy az otthonszülés biztonságos. Sőt van olyan ország, ahol kifejezetten kívánatosnak tartanák, hogy minél magasabb legyen az otthonszülés aránya. Nem valami távoli banánköztársaságról van szó, hanem Angliáról. S valóban, az elmúlt évtizedben növekedett is az otthonszülések aránya Angliában. Az ottani ötéves tervek kiagyalói nyilván nem olvasták a magyarországi Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium állásfoglalásait. Talán továbbképzést kellene szerveznünk nekik.

 

komment

Címkék: az ügy szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium

süti beállítások módosítása