HTML

KÖLDÖKZSINÓR

A szülés mélyen személyes ügy, megtagadhatatlan emberi jog. Ez a blog azért jött létre, hogy minél szélesebb tájékoztást nyújtson az otthonszülésről.

Tovább...

Orvos és beteg központú modell helyett bábai modell

2010.04.12. 10:00 :: koldokzsinor

“Felháborítónak vélik, hogy azok a szakemberek, akikről - többek között - maga a rendelet szólna, nem vehettek részt a jogszabály-tervezet megvitatásában, és éppen azok a szakemberek nem szólalhattak meg az őket is érintő szakmai munkában, akik tudással és tapasztalattal rendelkeznek az otthon szülések kísérésében. Magyarországon eddig hozzávetőlegesen 3500 nő választotta a szülés kórházon kívüli formáját, amely döntés nem elsősorban az otthoni környezetben való szülésről, hanem az orvos és betegközpontú modell helyett a bábai modell választásáról szól.”


Az új kormányra marad az otthonszülés szabályozása, Népszabadság, 2010 április 9.


Kihagyták a bábákat az otthonszülésről szóló jogszabály előkészítéséből - állítják az érintettek. A tárca cáfol és nem érti a civil szervezetek aggodalmát.

 
Cáfolja az Egészségügyi Minisztérium a civil szervezetek álíltását, miszerint a tárca nem egyeztetett az otthonszülés szabályozásáról velük. A tárca szóvivője, Bálint Orsolya lapunknak elmondta: a tiltakozás aláírói közül több szervezet is részt vett csütörtökön a témában összehívott egyeztetésen. Közölte azt is: a kormányváltás előtt már biztosan nem lesz az otthonszülésről szóló rendelet. Az előkészítéssel kapcsolatos dokumentumokat átadják a következő kormányzatnak.


Lapunknak pénteken közleményben több civil és szakmai szövetség kifogásolta, hogy az otthon szülésre vonatkozó jogszabály-tervezet utolsó szakmai egyeztetésére nem hívták meg a bábákat képviselő szervezeteket. "Az Egészségügyi Minisztérium még a látszatra sem ad, hiszen a jogalkotási folyamat demokratikus szabályaira fittyet hányva válaszra sem méltatták a bábák képviselőit, akik szerettek volna meghívást kapni és a szakmai munkában konstruktívan részt venni" - olvasható az Alternatal Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Független Bábák Szövetsége (FBSZ) és a Születésház Egyesület által a Nol-hoz eljuttatott közleményben.


Felháborítónak vélik, hogy azok a szakemberek, akikről - többek között - maga a rendelet szólna, nem vehettek részt a jogszabály-tervezet megvitatásában, és éppen azok a szakemberek nem szólalhattak meg az őket is érintő szakmai munkában, akik tudással és tapasztalattal rendelkeznek az otthon szülések kísérésében. Magyarországon eddig hozzávetőlegesen 3500 nő választotta a szülés kórházon kívüli formáját, amely döntés nem elsősorban az otthoni környezetben való szülésről, hanem az orvos és betegközpontú modell helyett a bábai modell választásáról szól – írták.
 

 

komment

Címkék: otthonszülés az ügy bába bábai modell otthonszülés szabályozása

süti beállítások módosítása